Сватбени обувки – какво трябва да знаем

/ / подготовка на сватбата, сватбена фотография

Как да изберем обувки за сватбата?

Всяка булка иска на сватбения си ден да бъде най-красивата. Важна роля в създаването на перфектния образ имат обувките. Високият ток не само изглежда страхотно. Той прави женските крака дълги и стройни, създава образа на лекота и елегантност в походката.
Как да изберете удобни сватбени обувки, в които може да издържите целия празничен ден? Като сватбен фотограф, често се сблъсквам с невъзможността булката да ходи на високи обувки по време на сватбената фотосесия, обувките да й направят рани и да се налага да използва лепенки и други обезболяващи средства. В тази статия ще намерите отговори на въпросите които ви вълнуват, както и практически съвети относно избора на обувки.

1. Цвят

Съвременните сватбени тенденции дават възможност на булката да избира всякакви цветове обувки. В допълнение към традиционните бели нюанси често се използва цвят слонова кост, шампанско, или различни пастелни цветове. Най-дръзките булки не се притесняват да използват и ярки цветове. Основното правило е, че цветът на обувките трябва да е в хармония с цвета на сватбената рокля или отделни аксесоари от тоалета (чанта, панделки, бродерии, булчински букет и т.н.) или цялостната концепция на сватбата.


2. Материал, текстура, декорация

Обувките трябва да се подчиняват на правилото за съвместимост с роклята на булката. Важното е да не се прекалява. Така че, ако роклята е изпълнена с повече декоративни елементи, трябва да изберете обувки в по-сдържан стил, така че да се избегне претрупаността и фрапантния сблъсък.

3. Височина на тока

Сватбените обувки могат да са с всякаква височина. Важно е да се вземат под внимание следните три правила:

     1. Трябва да са ви много удобни, сякаш са част от краката ви. Не забравяйте, че голяма част от деня ще  трябва да        прекарате права, с щастлива усмивка на лицето;
    2. Не забравяйте, че височината на тока определя дължината на роклята, така че трябва да следвате схемата: закупуване на сватбена рокля – закупуване на сватбени обувки – корекция на дължината на роклята спрямо височиата на тока;
    3. Ако в ежедневието си носите обувки с нисък ток или равна платформа, а за сватбата решите да бъдете с високи токчета, добре е да си купите обувки със същата или подобна височина за всеки ден, за да тренирате. Все пак не искате на сватбата да се движите като пате в кълчища.

4. Качество

Като за начало, още в магазина проверете дали по сватбените обувки няма наличие на драскотини, стърчащи конци изпъкнало лепило и криви шевове. След това ги наложете към вашите обувки – трябва да са точно същата дължина и ширина. Ако си купувате отворени обувки, по отношение на отвора, е добре да бъдат подобни на такива, с които сте свикнали. От обувките не е добре да се усеща остра химическа миризма. Свийте подметката – тя трябва да се свие леко в точката на огъване на крака. Обуйте ги, разходете с тях и вижте дали се чувствате удобно Петата трябва да е стабилна, въпреки височината на тока.

В заключение, няколко практически съвета:

Избягвайте да мерите обувките ако цял ден сте били на крак и краката ви са отекли. В последствие може да се окаже, че ви хлопат. Друг важен момент е липсата на междинен номер. Когато се колебаете дали да вземете тази, която ви е с половин номер по-голяма или по-малка, изберете по-голяма. Разликата може да се компенсира със силиконови стелки, които ще допринесат и за стабилност на краката в обувката, ако се изпотят.
За да свикнете с обувките и те да заемат формата на крака ви, е необходимо да ги обувате няколко дни за по 10-20 минути (от този съвет може да се възползва и младоженецът).
Ако нямате много опит с високия ток, добре е да предвидите ниски обувки за танците в ресторанта.
Това е още една статия която ще ви помогне при подготовката на сватбата.