Какво да попитаме сватбения фотограф

/ / подготовка на сватбата, сватбена фотография

Какво да попитаме сватбения фотограф

Сватбата – празник, който повечето хора празнуват веднъж в живота и снимките от този ден трябва да бъдат перфектни. Повечето снимки няма как да ги повторите, защото това не е пиеса и младоженците не са актьори заучили ролите си наизуст. Всичко е истинско. Емоциите смеха, вълнението и сълзите. За да се избере най-добрия фотограф, трябва да видите повече от едно портфолио. А за да добиете представа за работата му и професионализма му трябва да зададете няколко въпроса. Само така ще се уверите, че изборът е правилен. Така че, ние Ви предлагаме някои въпроси, които ще ви помогне да решите на кого да се спрете за да отрази вашия неповторим ден.

От колко време се занимаваш с фотография?

 Този въпрос ще ви помогне да определите с кого си имаш работа – с опитен професионалист, който фотографира десетки сватби, или начинаещ, за които вашата сватба е може би първата. В полза на професионалния фотограф, е фактът, че той на базата на своя опит много по-лесно ще се справи с неочаквани ситуации, като например лошо време или неподходяща светлина, той разполага с висок клас техника. Новака поради липса на опит няма да може да улови всички важни моменти. Въпреки това, има вероятност да попаднете на талантлив любител, които мечтаят да стане сватбен фотограф и за да се научи е готов да работи на ниска цена. Изборът е ваш.

Кой точно ще е човека който ще снима на вашата сватба? 

Привидно глупав въпрос, но ако сте се обърнали към агенция, която е посредник и не извършва лично сватбена фотография е добре да разберете кой е вашия сватбен фотограф.  Поискайте да се срещнете лично с него и ако ви откажат или кажат, че не е необходимо изобщо не се занимайте с тях.

Кога ще видим първите снимки? 

Този въпрос също е много важен, тъй като едва ли бихте искали да чакате шест месеца, за да видите вашите сватбени снимки. Желателно е да подпише договор за  извършване на фотографски услуги, в който да се определи срок за предаване на снимките. В случай на забавяне може да поискате обезщетение и да не платите цялата договорена сума. А ако искате да ги получите максимално бързо да доплатите за експресна услуга.

Под каква форма ще бъдaт предоставени снимките? 

Практиката е фотографите да предлагат изображенията на електронен носител, така че ако искате да получите готов краен продукт сватбен албум, фотокнига или отпечатани снимки, трябва да укажете това предварително. Най-вероятно те имат отделен пакет който да удовлетвори вашите изисквания.

 

Какво ще правим, ако на сватбата времето е лошо?

Със сватбения фотограф трябва да изберете мястото за фотосесията. Имайте предвид, че никой няма власт над времето. Няма гаранция, че ще бъде подходящо за снимки. Лошото време не трябва да бъде причина да си провалите празника. Обсъдете го с фотографа дали има резервен ватиант  да направи снимките някъде на закрито, макар ще в дъжда могат да се получат страхотни кадри. А ако времето съвсем обърка плановете ви може да се договорите за една следсватбена фотосесия.