Как да намерим добър сватбен фотограф

/ / сватбена фотография

В тази статия ще ви разкажа как аз бих го направил:

1.  Започвам с търсене в интернет за сайтове на сватбени фотографи. Избирам тези, чийто стил на снимане ми харесва. Естествено ще обърна внимание на тези, които не са сложили по 4-5 снимки от всяка сватба в галерията – защото не може след като видя две от най-добрите снимки и да оценя цялостното ниво на фотографа.

2. След като съм видял една дузина сайтове и техните създатели, съм наясно в какъв стил искам да са снимките. Като цяло – има два основни стила на снимане – сватбен репортаж и сватбена фотосесия. В България винаги се предлагат смесени в различно процентно съотношение.

Сватбена фотосесия

3.  Наясно съм какви снимки искам, харесал съм си няколко фотографа, чийто стил на снимане ми допадна. Но как да разбера колко струва сватбената фотография? Това е много относително. Опитал съм да систематизирам цените на сватбената фотография в предходната статия. Ако цената не е обявена в сайта, свържете се с фотографа и направете запитване. Но да спрем с лиричните отклонения и да се върнем на основната ни тема, а тя е как да си намерим добър сватбен фотограф. Избрал съм няколко фотографа, чийто стил на снимане ми е допаднал. Правя търсене в Google с ключова дума *сватбен фотограф Пловдив*. Когато се свържете с фотографа, независимо дали ще ви съобщи цената, или ще поиска електронната ви поща, където да изпрати оферта, редно е да ви предложи среща. Идеята на тази среща е, както да ви запознае с работата си и да ви покаже готов продукт: снимки, сватбени албуми и фотокниги, така и личния контакт между фотограф и бъдещи младоженци. Ако не ви предложат среща, или пък ви кажат че не е нужна, просто забравете за този фотограф.

4. След като съм събрал оферти трябва да се спра на една, която да включва и качествена фотография и приемлива цена. Тук има различни капани, на които може да попаднете. Всеки включва в сватбените пакети различни екстри, което прави сравнението на цените на различни фотографи доста трудна задача. Това, което мога да ви посъветвам: никога не избирайте най-евтината оферта, това може да ви излезе много скъпо. Изберете оферта, в която не са включени прекалено много бонуси (ако в пакета е включен албум или фотокнига попитайте каква е цената само на фотокнигата и само на фотозаснемането), ако не могат да ви ги предложат поотделно нещо не е наред.

5. Запознайте се с най-добрия фотограф за вас, задължително се срещнете, за да обсъдите всички детайли и подробности. Когато наемате сватбен фотограф, трябва да капарирате и да подпише договор за сватбена фотография. Добре е предварително да попитате за договор и да поискате да го видите. Ако ви откажат договор просто се откажете от услугите му.

Това е целият алгоритъм за избор на сватбен фотограф :)

Ако решите да ми се доверите и аз да заснема сватбения ви ден свържете се с мен. Цените за сватбена фотография може да видите направо от сайта. А ако ми пишете ще ви изпратя договора, за да го прегледате.

Ако съм зает за вашата дата и държите аз да бъда вашия фотограф ще ви направя 30% отстъпка за всяка друга дата, на която съм свободен или може да се възползвате от офертата ми за следсватбена фотосесия.