Как да изберем сватбен фотограф?

/ / сватбена фотография

Как да изберем сватбен фотограф?

Най-добрият начин е да видите неговото портфолио от сватбени снимки в интернет или при среща. Задължително се срещнете с него лично, преди сватбата.

Необходим ли ми е професионален фотограф – ние имаме много приятели с фотоапарати?

Това също е решение, някой гост на сватбата да снима. Така ще спестите разхода за професионална сватбена фотография. Разгледайте снимки на професионални и любители фотографи. Ако не виждате разликата в качеството и художественото изпълнение вие не се нуждаете от професионален фотограф. Само трябва да имате предвид, че гостите идват на сватбата, за да празнуват, а не да работят. Не може да очаквате да са винаги нащрек, да следят случващото се през цялото време и да мислят за светлина, композиция и т.н.

Коя марка е по-подходяща за снимане на сватба – Canon, Nikon, Pentax или Sony?

Това не е от такова значение, защото не снима фотоапарата, а фотографа. Аз снимам с най-високия клас цифров фотоапарат със сменяеми обективи на Nikon. Изберете сватбен фотограф за сватбени снимки, а не фотографска техника. Когато изберете сватбена рокля гледате да ви хареса роклята, без да се интересувате с каква шевна машина е шита. Но разбира се, че при крайния резултат относно качеството на изображенията, техниката оказва голямо значение.

Възможно ли е да наемем едно лице за сватбена фотография и видео?

Случва се. Но, високо качество, в този случай не трябва да чакате, тъй като едно лице не може да се раздвои и да мисли и за двете дейности едновременно.  

Къде да отидем, за да станат хубави снимки? Как да се отделим време за фотосесия?

Добре е да се ограничите до две, максимум три места, разположени в близост едно до друго. Препоръчително е да се стига до там бързо. И, ако е възможно, с най-малко ходене. Продължителното ходене на дълги разстояния, както и бързането, не са в полза на добрите сватбени снимки. Най-популярните места са красиви, но понякога е много пренаселено, което не е добре за снимките.

Опитайте се да позирате през цялото време на фотосесията,  дори когато се придвижвате. Отделете най-малко два часа, като се стараете през това време повече да се снимате и по-малко да обикаляте. Добра сватбена фотография може да се направи почти навсякъде. В студения сезон (или в случай на лошо време) трябва да се мисли за алтернативно „топло“ място за фотосесия. Обсъдете вариант за следсватбена фотосесия с фотографа.

Също така трябва да се има предвид, че качественото фотографирането на открито, в часовете от 11:30 до 15:30ч става почти невъзможно. Затова избирайте места където има сенки.

Къде е мястото на фотографа в ресторанта?

 

Според една стара българска традиция сватбеният фотограф е необходимо да се нагости добре, тогава бракът ще бъде дълъг и щастлив.  Шегата настрана, но в ресторанта фотографът трябва да има маса, където да може да седне и да остави техниката си, да има видимост към дансинга и масата на младоженците. Не е задължително да отрупвате масата му с богатото меню, което сте приготвили за гостите. Нужно е само лека вечеря и освежителни напитки.

И накрая, най-важното нещо! Това е Вашият ден, така че не се притеснявайте, ако някои дребни неща не вървят по план! Усмихнете се и се забавлявайте!