Как да изберем оператор за сватба

/ / подготовка на сватбата, сватбена фотография

Как да изберем оператор за сватба

Когато погледнем към сватбените снимки на нашите баби и дядовци, на нашите родители, ние мислим за това, колко страхотно би било да видим видеото от деня на сватбата им, за да разберем какво се крие зад тези спрени моменти в снимките. Бихме искали да чуем музиката която свири, смеха и щастливите гласове на все още младите тогава, наши близки и любими хора.

Аз, като сватбен фотограф съм запознат с нюансите на филмирането на сватби и искам да ви помогна да направите правилния избор! И така, от къде трябва да започнем, когато ни трябва добър сватбен видеооператор:

1. Запомнете, вие сте купувачът, а видеооператорът е продавачът.

Подробно обсъдете, кой продукт от работата му, искате да получите, и вижте дали наистина даденият оператор може да ви го предостави. Не забравяйте, че вие искате да ви се предостави уникален продукт – вашето сватбено видео.

Следователно, насреща си трябва да имате видеооператор или екип от филмографи, които да могат да съчетаят професионалните си умения и талант с всички ваши желания и вкусове. Помислете за това, какво искате да получите като краен резултат – един красив художествен филм или репортаж на сватбения ден. Това са двата основни жанра в сватбената видеография и цената при тях е много различна. Висококачественият арт видео филм, се заснема с помощта на професионални DSLR камери, които имат много добро цветопредаване и динамичен обхват както и възможността да се ползва целият набор от обективи, създаден за фотография. Към това може да се добави и големият набор от специална помощна техника за снимане, като например системата за стабилизиране на изображението – “Steadicam”, екшън камери, слайдери, кранове и др. Стандартната ръчна видеокамера, с която може да се снима репортаж е много по-евтина.

2. Ако искате наистина висококачествен филм, трябва да обмислите варианта за заснемане с две или повече камери.

Това не е лукс, а стандарт за добър резултат. Добре направеният монтаж от многокамерно видеозаснемане е много по-разнообразен и дава много по-голяма възможност за творчество. Нужно е да изгледате видеофилм, заснет с две или повече камери, за да добиете представа за предимствата на този начин на снимане.

Никога не избирайте сватбения видеооператор по цената. Определете за себе си  един ценови диапазон, и проверете както най-скъпите, така и по-евтините оферти и сравнете портфолиото което ще ви предложат. Модата на различните ефекти и стилове на снимане се променя постоянно, но красивите снимки, компетентният монтаж, правилно избраната музика винаги ще се ценят.

3. Запознайте се с видеооператора преди да снима сватбата ви.

Само хората, с които сте се опознали, а по възможност сте завързали приятелство, могат напълно да уловят и предадат настроението ви в този ден. Не забравяйте, че правенето на филма е сложен процес, който изисква творческа атмосфера. Видеооператорът не е персонал, а създател на историята ви чрез видео. Създайте му максималните възможни условия за творческа работа и ще бъдете възнаградени за това, като получите най-добрия филм за вашата сватба. Трябва да помним, че всеки видеооператор по някакъв начин изразява в снимките на сватбеното видео себе си и отношението си. Вие ще видите вашата сватба така, както я вижда вашият сватбен видеооператор. Затова го опознайте по-отблизо и се запознайте не само с работата му но и с мирогледа му, със самия него като личност и човек.

При срещата си се уверете, че ще се справите в общуването с оператора, преди да се съгласите да работите заедно. Сватбеният видеооператор трябва да може да се разбира добре с различни хора, това е гаранция, че в процеса на снимане на сватбата всичко ще тече гладко и вашите гости няма де се притесняват пред камерата. Видеооператорът трябва да може да общуват не само с гостите, но и с ангажираните специалисти, които участват в процеса на сватбата. Ако нещо се обърка в общуването, то със сигурност може да се отрази на сватбеното видео.

4. При поръчка на сватбените видеоуслуги, е важно да зададем правилните въпроси:

От колко време снима, с каква техника снима, каква помощна техника използва и плаща ли се допълнително за нея, колко камери използва, дали има резервна камера и др. Научете повече за системата за плащане, както и дали има някакви скрити разходи, които трябва да знаем предварително. Ще има ли трейлър (кратък клип)? Колко време ще отнеме създаването на вашия сватбен филм?

Разберете колко копия на сватбеното видео ще получите и на какъв носител: DVD, Blu-ray или USB flash. Запишете всички условия на заснемане в съответния договор или споразумение. Въпреки факта, че подписването на споразумение/договор за видеозаснемане не е много често срещана практика в нашата страна, би било хубаво да има гаранция, че всичко, което очаквате от оператора, ще се извършва в съответствие с вашия договор и в срок. Договорът ще защитава и двете страни.

Не на последно място попитайте, какво се иска от вас, за да се получи един прекрасен видеофилм.

Известно е, че качеството не може да бъде скъпо или евтино, защото е  безценно. Сватбените снимки и видео ще бъдат паметта на празника, така че по-добре не се опитвайте да спестите пари от това. Вие трябва да изберете опитен екип, който да отрази празника ви по неповторим начин.  Ние може да ви предложим комплексна услуга за фото и видеозаснемане на вашата сватба, без да се налага да правите компромис с качеството.