5 стъпки как да намерите сватбен фотограф

5 стъпки как да намерите сватбен фотограф

Как да намерим добър сватбен фотограф.

В тази статия ще ви разкажа как аз бих го направил:

1.  Започвам с търсене в интернет за сайтове на сватбени фотографи. Избирам тези, чийто стил на снимане ми харесва. Естествено ще обърна внимание на тези, които не са сложили по 4-5 снимки от всяка сватба в галерията – защото не може след като видя две от най-добрите снимки и да оценя цялостното ниво на фотографа.

2. След като съм видял една дузина сайтове и техните създатели, съм наясно в какъв стил искам да са снимките. Като цяло – има два основни стила на снимане – сватбен репортаж и сватбена фотосесия. В България винаги се предлагат смесени в различно процентно съотношение.

Сватбен фотограф
image-1

Сватбена фотосесия

3.  Наясно съм какви снимки искам, харесал съм си няколко фотографа, чийто стил на снимане ми допадна. Но как да разбера колко струва сватбената фотография? Това е много относително. Опитал съм да систематизирам цените на сватбената фотография в предходната статия. Ако цената не е обявена в сайта, свържете се с фотографа и направете запитване. Но да спрем с лиричните отклонения и да се върнем на основната ни тема, а тя е как да си намерим добър сватбен фотограф. Избрал съм няколко фотографа, чийто стил на снимане ми е допаднал. Правя търсене в Google с ключова дума *сватбен фотограф Пловдив*. Когато се свържете с фотографа, независимо дали ще ви съобщи цената, или ще поиска електронната ви поща, където да изпрати оферта, редно е да ви предложи среща. Идеята на тази среща е, както да ви запознае с работата си и да ви покаже готов продукт: снимки, сватбени албуми и фотокниги, така и личния контакт между фотограф и бъдещи младоженци. Ако не ви предложат среща, или пък ви кажат че не е нужна, просто забравете за този фотограф.

4. След като съм събрал оферти трябва да се спра на една, която да включва и качествена фотография и приемлива цена. Тук има различни капани, на които може да попаднете. Всеки включва в сватбените пакети различни екстри, което прави сравнението на цените на различни фотографи доста трудна задача. Това, което мога да ви посъветвам: никога не избирайте най-евтината оферта, това може да ви излезе много скъпо. Изберете оферта, в която не са включени прекалено много бонуси (ако в пакета е включен албум или фотокнига попитайте каква е цената само на фотокнигата и само на фотозаснемането), ако не могат да ви ги предложат поотделно нещо не е наред.

5. Запознайте се с най-добрия фотограф за вас, задължително се срещнете, за да обсъдите всички детайли и подробности. Когато наемате сватбен фотограф, трябва да капарирате и да подпише договор за сватбена фотография. Добре е предварително да попитате за договор и да поискате да го видите. Ако ви откажат договор просто се откажете от услугите му.

Това е целият алгоритъм за избор на сватбен фотограф :)

Ако решите да ми се доверите и аз да заснема сватбения ви ден свържете се с мен. Цените за сватбена фотография може да видите направо от сайта. А ако ми пишете ще ви изпратя договора, за да го прегледате.

Ако съм зает за вашата дата и държите аз да бъда вашия фотограф ще ви направя 30% отстъпка за всяка друга дата, на която съм свободен или може да се възползвате от офертата ми за следсватбена фотосесия.

Коментари

  1. fourtonmantis December 8, 2014 Reply

    А какво ще кажете за следната ситуация:
    Познат ми препоръча фотограф, уговорихме среща, видяхме се. Нито преди, нито по време или след срещата фотографа предоставя някакви снимки, които е правил защото “всяка сватба е различна, ще си създадете някаква определена нагласа ако видите някакви снимки и после вашите като се получат различни – може да се разочаровате излишно”.
    Естествено нямаше никакъв шанс да бъде нает :)

  2. Hristo Ivanov- Grafa January 23, 2015 Reply

    Според мен отношението на фотографа, не е правилно дори некоректно. И мисля, че сте постъпили правилно след като не сте го наели. Все пак вие търсите, фотограф. Човек, който да ви направи снимки, а не оратор, който да изнася беседи, за това как две сватби не си приличат, и че ще се разочарова ако вашите снимки не са същите. Всеки фотограф трябва да си има портфолио, което да го представя. А добрия сватбен фотограф трябва да може, да направи снимки каквито младоженците искат, естествена ако му предоставят време и възможност за това. Защото в повечето случаи времето за фотосесия е много кратко и в най-неподходящата за снимане част от деня. Няма как да се направят снимки на фона на залязващото слънце, когато сватбената фотосесия е 2 на обяд.

Добави коментар