Съвременната сватбена фотография

Съвременната сватбена фотография

Ще се опитам да ви разкажа за сватбената фотография, каква е тя в представите ми и какво е за мен. Целта на тази статия е да даде представа на младоженците за изкуството сватбена фотография и за работата на съвременния сватбен фотограф. Като се има предвид, че всичко тече и се променя, така се промени и сватбената фотография и изискванията към нея. Едно време беше достатъчно да се направят няколко класически кадъра на най-интересните места в града и да се наредят в албум. След появата на думата „glamour“ в нашата лексика, вече много младоженци се стремят да направят своя сватбен албум различен и уникален.

Сватбена фотография
image-1

Различна сватбена фотография

Могат да се разграничат три основни направления в съвременната сватбена фотография, които да бъдат класифицирани както в чист вид, така и в комбинация между тях. Това не означава, че няма други стилове. Те определено си съществуват, но са далеч от това, което търсят и искат младоженците днес. Студийната сватбена фотография е вече само спомен от миналото и ако се среща днес, то е по изключение. Отдавна е изчезнала и традицията младоженците да се снимат как поднасят цветя пред някой паметник. Винаги ще го има класическият стил, където младоженецът и булката стоят като истукани на фона на местните забележителности и се усмихнат, но това не може да се нарече изкуство.

Постановъчно-романтичният стил е класически подход за сватбена фотография, но леко променена. Снимките в този стил разказват за любовта, за връзката между двама влюбени – меко докосване, целувки на лунна светлина, нежност в движенията и позирането. Ярките краски и ефектно боке са едни от основните изразни средства, които да предадат нежността в любовта на младоженците.

Сватбената журналистика или репортажният стил – това е нова тенденция, която стана популярна у нас в последно време и представлява журналистическата работа на фотографа, който не се намесва в процеса и само отразява това, което се случва. Плюсове на този стил – няма да има нито една постановъчна снимка и вашите сватбени снимки ще отразяват реално случващото се, без режисура от страна на вашия фотограф. Но тези, които не могат да позират и се нуждаят от напътствия, няма как да разчитат на помощта на фотографа и трябва да се справят без неговата помощ надявайки се, че той ще ги улови точно така, както искат. Безспорно предимство на този вид фотография е чистотата на емоцията (без фалш, без игри и преструвки) – ще изживеете вашия сватбен ден, така както вие го усещате, без да се режисира всяка минута

Сватбена фотография
image-2

Емоционална сватбена фотография


„Trash the dress“, буквално в превод от английски означава „дрехи за боклука“. Това е една нова тенденция, която със своята скандалност трябва задължително да впечатли зрителя. Тук имате голяма свобода на действие. Сватбената фотосесия може  да бъде реализирана в развалините на разрушена сграда, в някакъв воден басейн (море, езеро, градски фонтан и т.н.) – има много възможности, само трябва да се оставите на фантазията си.

Основното в този стил сватбена фотография е изтъкването на пренебрежително отношение към сватбените дрехи и най-вече към булчинската рокля. Така или иначе булката няма да има друга възможност да я облече отново и тази фотосесия й позволява да се порадва на приказната си премяна за последно и да си направи уникални снимки, преди да я изхвърли на боклука. Още повече, че в деня след като сватбата е отминала и правите следсватбена фотосесия, имате възможност да реализирате много повече идеи. Времето, не ви притиска и няма за къде да бързате. Вече няма да се притеснявате, че ще се изцапате. Може да легнете на пътя, на тревата да скочите в морето, дори да се нацапате с кал или да разкъсате дрехите си. На запад „trash the dress“ e много популярен стил фотосесия и вече от години се снимат такива фото и видео сесии.

Всичко изложено по-горе е само моето мнение за тенденциите в съвременната сватбена фотография. Младоженците си имат своя представа за нея и от тях зависи, какъв стил ще изберат. Но на каквото и да се спрат, за да се получат хубави снимки трябва да си изберат добър сватбен фотограф и да имат специално отношение към работата му. Да се снимат с желание и да отделят достатъчно време за снимки.

Моят съвет е: не се ограничавайте – комбинирайте и трите основни течения в сватбената фотография. Сватбата е нещо, което се случва еднократно и трябва да остане спомен за цял живот.

 

Коментари

  1. Vasil September 24, 2014 Reply

    Уникални младоженци :)

Добави коментар