Каква е цената на сватбената фотография

Каква е цената на сватбената фотография

Колко скъпо струва сватбената фотография?

Колко скъпо може да струва работата на сватбения фотограф? Няма как да се даде само един отговор на този въпрос. Всеки фотограф си има своя оценка за труда си и предлага различни цени.

Емисионната цена на сватбена фотография може да се разглежда по различни начини.

В Западна Европа и САЩ булките се  ръководят от правилото – цената на сватбената рокля и сватбената фотография трябва да са приблизително равни. И в това има смисъл – особено в добре установените социални статуси. Изборът на сватбен фотограф и рокля на по-високо ниво  ще даде възможност да покажете на гостите благосъстояние и да заявите мястото на новосъздаденото семейство в обществото.

Сватбен фотограф Пловдив
image-1
От друга страна  в Европа и Америка от десетилетия съществуват браншови организации на професионалните фотографи, които ежегодно сверяват качеството и цената на сватбени фотографи. И при несъответствия някои могат да бъдат изключени, което е почти равносилно на загуба на работа и клиенти. В България е невъзможно пазарът да се регулира така и ценообразуването е малко хаотично.

Цените, които се предлагат в България за сватбена фотография варират в доста широки граници – от 250 лв. до 1499 лв. приблизително, като са разпределени в три ценови групи.

Най-ниският клас е с цена до 499 лв. В тази група попадат хора непрофесионалисти, снимащи с нисък клас фототехника. На тях снимането не им е основно занимание, нито професия. Често са хора препоръчани от видеооператора, сватбения агент или сватбения диджей и са в близки роднински връзки с него.  Клиентите избират фотографи от този ценови клас не защото нямат възможност да си позволят по-висока цена. Причините са, че или не ценят фотографията и за тях не е от значение какви снимки ще получат, или биват заблудени от посредници. Не може и няма как да очаквате някакви невероятни художествени постижения от тези фотографи. Нито уменията им, нито техниката им позволява това.

Средният ценови клас е най-предлаганият, най-търсеният и следователно и най-масовият. Цените варират от 501 до 850 лв. Това са фотографи с достатъчно опит да се справят във всяка ситуация. Разполагат с много добра техника, богато портфолио и художествени умения. Това са не просто сватбени фотографи, а творци.

Високият клас –  фотограф гуру. Цените започват от 900-1000 лв. и могат да нараснат  почти двойно. Тези фотографи не снимат по 2-3 сватби на седмица, но винаги са едни от първите ангажирани. Могат да си позволят да си избират клиентите и да отказват ангажименти, които не са по вкуса им. Често се изявяват като медийни звезди, когато става въпрос за фотография. Водят курсове, школи и семинари по фотография. Да наемете фотограф от този ценови клас е не само гаранция за невероятни снимки, това е въпрос на престиж. Ако може да си го позволите, задължително го направете.

Но все пак, когато си избираме фотограф за сватба не може и не трябва единственият ръководен фактор да е цената. Ето няколко съвета как да го направите.

Добави коментар